Borås behöver Engelska skolan

Blogg

Jag läser Barbara och Hans Bergströms bok om hur Internationella Engelska skolan startade och byggdes upp i Sverige. Det är en intressant berättelse om vad man kan åstadkomma när man har en idé som bär och är beredd att jobba stenhårt för den.
De första åren hade IES inte många skolor. Expansionen har kommit efter hand då koncernen vuxit, visat fina kunskapsresultat och väckt föräldrars och elever intresse.
Jag är övertygad om att Engelska skolan verkligen bidragit till skolutveckling i Borås och är mycket glad över att de valde att starta en skola här. Och att den kom till trots att socialdemokraterna i Borås vill ”jaga friskolorna ut ur stan”.
Bergströms berättar om när de etablerade sig i Eskilstuna; ”Hans Ekström kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande, sedermera riksdagsledamot, var positiv till vår etablering. Han ansåg den som en förstärkning av attraktionskraften för denna gamla industristad med internationell räckvidd. Han erbjöd en trevlig skola mitt i stan…”
Tänk om Borås hade sådana sossar! Då skulle Engelska skolan kunna utvidga sin verksamhet så de 900 eleverna i Borås som står i kö skulle kunna få sitt förstahandsval. För mig är det självklart att vi borde tillgodose föräldrarnas önskemål. Tyvärr vill sossarna i Borås inta att föräldrarna själva ska få välja skola, de går till val på att avskaffa det aktiva skolvalet. Så höstens val i Borås står mellan valfrihet och ofrihet, vill du bestämma i vilken skola ditt barn ska gå i – eller ska sossarna göra det åt dig?